dissabte, 1 de febrer de 2014

La 'bruixa' i els corders. Burocràcia en temps de guerra (1937).

Per: Jacinto Bonales

Canta una dita castellana, que «las cosas de palacio, van despacio», però en temps de revolució, quan les esglésies es van convertir en magatzems, i els palaus en oficines milicianes, les rèmores burocràtiques no van desaparèixer. I vet aquí una història (crònica si voleu, o anècdota per als més puristes), de com els mequinensans van haver d'afrontar els durs problemes administratius en plena revolució, allà en els anys de la guerra civil del segle passat...

La calor ja començava a deixar-se sentir, doncs era cap al mes de maig o juny de l'any 1937, quan arribà al nostre terme la molt coneguda Columna de Carlos Marx, encara que tothom la coneixia com "la Bruixa". Bé, no sempre havia estat així! al seus inicis era coneguda com la Columna Trueba-Del Barrio, pels milicians que la van crear i la van dirigir des del dia 25 de juliol del 36, quan sortí de Barcelona en direcció al front d'Aragó. Però aquest nom no era de satisfacció per als seus components, per trobar-lo poc emblemàtic, a diferència de la confederal de Durruti, així que van buscar un nom prou clar que mostrés qui la composava: més de 2000 homes socialistes de la UGT i del PSUC. Doncs per marxista, Carlos Marx.

El bestiar de llana, un bé de Déu en època de guerra.
Però no ens desviem del tema... Així que cap a finals de la primavera del 1937 van arribar al poble soldats de "la Bruixa" en funcions d'intendència. Més clar l'aigua: buscaven menjar. Així que van veure als "camarades pastors", van proposar comprar els ramats d'ovelles i corders per alimentar la tropa. Els pastors estaven promptes, però havien de comunicar-ho al poble per tal que les autoritats locals republicanes acceptessin l'operació. La negociació va ser difícil, ja que el Consell Municipal havia acordat prohibir que cap bestiar sortís de Mequinensa. Però com la columna era socialista i comunista, igual que la major part del consistori, es va deixar "passar" la venda pel bé de la República.

La columna va estendre el corresponent rebut pel preu de més de 150.000 pessetes (de les de l'època!), i els pastors van anar, com corresponia, a cobrar dita quantitat a Fraga. Però allí no estava l'oficina corresponent a dita columna, així que van ser enviats a Barbastro. De nou es van trobar a l'administratiu corresponent que tampoc sabia res del tema i els va enviar a Lleida. Però a Lleida, massa a la reraguarda, tampoc van solucionar res. Desesperats, els pastors van demanar l'ajut dels socialistes de Mequinensa, concretament a la UGT. El president, Josep Vidallet, encapçalaria la tan noble tasca d'aconseguir els diners promesos.

Ja veiem, doncs, al president i als pastors dirigint-se cap a Lleida, a la "Jefatura de Intendencia del Ejército del Este" on els hi van dir que no hi havia cap problema, i que per a cobrar anessin directament a Barbastro per tal que allí convertissin el rebut en una factura "per triplicat". Però hi havia un problema, i és que si volien anar a aquella ciutat, calia fer-ho caminant. Així que se'ls va ocorre anar a la "Jefatura de Intendencia de Casp" on els hi van dir, textualment, "que los recibos que llevaban no tenian ningun valor". El president de la UGT de Mequinensa manifestà la seva protesta i va prometre el testimoni de més de cent "companys" de l'organització que ratificarien la venda del bestiar. Però això no valia a Casp, que reclamava l'aval d'una persona responsable de la Columna, ara coneguda com 27a Divisió de l'Exèrcit Popular de la República. Així doncs, president local i pastors, directament cap al front, on van aconseguir trobar al camarada Del Barrio (un dels creadors de l'original columna) que va signar l'aval amb celeritat i sense posar cap obstacle.

José del Barrio. Secretari General de la UGT a Catalunya,
al front d'Aragó, amb Trueba i altres milicians.
Columna "la Bruixa".
Amb l'aval a la butxaca van tornar al periple administratiu, començant per Lleida, on van estendre un nou rebut i van assegurar que quan el Govern enviés diners per a aquests pagaments, ja els avisarien. Però van transcorre més de tres mesos i dels diners res de res. La situació començava a ser més que preocupant, asfixiant, per a moltes famílies... així que pastors i president del sindicat van acordar anar a Barcelona i parlar directament del cas amb el Govern de la República. Van fer el viatge massa aviat, i a Barcelona no sabien a qui dirigir-se, ja que per aquells dies s'estava efectuant encara el trasllat dels departaments ministerials. No van poder parlar amb cap ministre.

Nova reclamació, ara al Comitè Regional de la UGT de Catalunya i al Delegat de la Divisió 27, i la mateixa resposta: tan aviat com a Lleida arribessin els diners, cobrarien el valor dels corders. I passaven els dies... i van tornar a Barcelona, a veure si ara que ja estava instal·lat el govern, podien cobrar ni que fos una part... i allí els van donar la solució: per cobrar només calia donar una petita "prima" a l'encarregat dels pagaments a Lleida, i el rebut del nostre poble passaria per davant de tots els altres. Els pastors van acceptar, però el Comitè Executiu de la UGT a Mequinensa, amb el seu president al davant, es van escandalitzar davant aquesta proposta. Així que van escriure al Comitè Executiu Nacional de la UGT, que per aquelles dates (al novembre de 1937), estava instal·lat a Barcelona. La resposta fou contundent: farien les gestions possibles per tal que es fes justícia i que els pastors cobressin... i ja era desembre.

Els nostres veïns cobrarien? doncs sí, i mostra d'això és que alguns dels seus descendents encara conserven part d'aquells diners... i és que el 27 de març de 1938 els "nacionals" entraven a Mequinensa, i en entrar, els diners de la República no valien res de res...
Mostra de part dels diners que van cobrar els ramaders... i que
ja no servirien de gaire. Fotografia proporcionada per Mònica Navarro.
....
Nota: els documents originals es troben a l'arxiu de la Fundación Pablo Iglesias, amb la referència AH-47-39.
El nostre agraïment a Mònica Navarro que ens ha facilitat imatges dels bitllets que van cobrar els mequinensans...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què et sembla aquesta notícia? digues la teva!!!